lauantai 30. marraskuuta 2013

Arabian Kesäkukka-maitokannu

Kymmenisen vuotta sitten minun piti saada huudetuksi itselleni Huutonetistä tämä kannu. Se oli sitä aikaa, kun kannuja huudettiin kilpaa. Lähtöhinta oli kyllä puolta halvempi kuin vastaavissa kannuissa on tällä hetkellä. Kannun korkeus on n. 15 cm. Pohjassa on vuosien 1932-1949 punainen piippuleima ja sen alla numero 8. Lisäksi massassa on A-S-I. Yläreunan kultaus on hieman kulunut  ja anturassa on pieni rispu. Kukat ovat kahta puolta kannua. Erilaisetkin ovat. Pitää ottaa toisesta puolesta kuva myöhemmin, kun kameran akku on nyt latauksessa. Soman pullea on tämä AS-malli.

Edit 6.11.2014
Täältä löytyi tietoa Kesäkukka-sarjasta:

 " Nk. Kesäkukka-koriste on Ensio Viitalan suunnittelema vuonna 1936 ja koristeelle yleisempi astiastomalli on ollut AS, joka on myös Reinhard Richterin suunnittelema."



Hiottu jalallinen jälkiruokamalja

Sain siskoltani lahjaksi joskus 1980-luvun loppupuolella kaksi tällaista hiottua jälkiruokamaljaa. Muistan hänen ostaneen ne jostakin tehtaan myymälästä kesälomamatkalla. Kysyin jo asiaa siskoltani, muttei hän oikein muistanut laisinkaan näiden maljojen ostamista. Maljan halkaisija on n. 11 cm ja korkeus n. 9 cm.

  Mikähän lasitehdas on tallaista lasihiontaa tehnyt?


perjantai 29. marraskuuta 2013

Saksalainen posliinirasia

Olin käymässä Helsingissä lakkiaiskeväänä vuonna 1971. Siskoni oli Helsingissä opiskelemassa ja hänen kanssaan ihastelimme Eirassa yhden posliinikaupan ikkunassa olevaa korurasiaa. Liike oli joko Iso Robertinkadulla tai Fredrikinkadulla. Muutamaan kertaan kuljimme näyteikkunan ohi, mutta lopulta astuimme liikkeeseen. Minulle oli annettu matkarahaa, josta lopun yritin säästää korurasiaan. Saattoi olla niin, että pidimme siskon kanssa rasian hinnan omana tietonamme Nykyajan teinitytöt tuskin himoitisivat tällaista rasiaa.

Rasian valmistaja on Hutschenreuther Selb LHS Germany. Itse rasia oli syvänpunainen. Keltaiset ruusut taisivat lumota minut. Rasia on sisältä valkoinen. Kansi on kolmikulmio, jossa   kulman etäisyys  vastaikkaista sivusta on n. 10 cm. Rasia on ollut viimeiset parikymmentä vuotta ihan tyhjän panttina kaapin uumeissa.




torstai 28. marraskuuta 2013

Iittalan Solaris-jälkiruokamaljat

Tapio Wirkkala suunnitteli mallin vuonna 1974. Tuotannossa malli oli vuosina 1975-1995. Maljan halkaisija on n. 12 cm ja kootlaan malja melko pieni.

Minulla on nyt näitä kuusi kappaletta. Ihan varmasti en osaa sanoa, olivatko vanhempani ostaneet nämä  maljat vai ovatko ne kummitätini peruja.




keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Vanha kahvimylly

Tämä on ensimmäinen käsikäyttöinen kodinkone, jota olen saanut käyttää ihan itse. 1950-luvulla tällainen esine taisi olla kaikissa kodeissa. Kaupasta ostettiin paahdettuja kahvinpapuja, jotka sitten jauhettiin myllyllä ennen kuin porokahvia käytiin keittämään. Muistan, kuinka istuin lattialla mylly polvien välissä. Joskus mylly nipisti  paljasta ihoa, jos liian kiivaasti pyöritti kampea ja mylly lähti liikkeelle.

 Hämärästi muistan, kuinka sekatavarakaupoissa tuoksui jauhetulle kahville ja sipuliteemakkaralle. Ilmeisesti sen ajan "kiireisille" ihmisillä oli mahdollisuus jauhattaa kahvinpavut jo kaupassa.Kahvipaketeissa oli keräilykortteja. Joonas-kortteja muistan keränneeni, mutta niitä ei ole enää tallessa.

Mylly löytyi viime keväänä äitimme kellarista, kun hänen asuntoaan tyhjensimme. Tämän vanhempani ovat ostaneet ensimmäiseen kotiinsa tai saivat mahdollisesti jo häälahjaksi.  En ehtinyt tätä äidiltäni kysyä. Mitään valmistajan leimaa ei tässä myllyssä ole. Tapaan ensi viikonloppuna neljä tätiäni, niin pitääkin heiltä kysyä yhtä ja toista.




tiistai 26. marraskuuta 2013

Arabian Kirsikka-kulho

Anoppini toi kerran tuliaiseksi kaksi Kirsikka-kulhoa ensimmäiseen yhteiseen huusholliimme 1970-luvun lopulla. Isompi kulho on särkynyt, mutta pienempi kulho on vielä tallella. Halkaisija on  15,5  cm. Kuviomallin on suunnitellut Inkeri Seppälä. Kirsikkaa valmistettiin vuosina 1971-1979.


maanantai 25. marraskuuta 2013

Iittalan Ice cube -lasituikku

Sain tämän tuikun joululahjaksi mieheltäni joskus 1980-luvun lopulla. Kynttilänjalkoja teki mieli saada omaan kotiin. Tämän tuikun on suunnitellut Markku Karppanen, joka työskenteli Iittalassa vuosina 1983-1988. Tuikku on 6 cm kanttiinsa. On nimensä mukaan jäämäinen. Tämän tunnistukseen sain apua Marikan maljakoista.





sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Arabian Aurinkoruusu-lautanen

Tämä lautanen on Hilkka-Liisa Aholan käsin maalaama. Halkaisija on n. 24 cm. Kummitätini sai lautasen vanhemmiltani tupaantuliaislahjaksi 1970-luvun alkupuolella. Kun tätini kuoli, lautanen palautui vanhemmilleni. Äitini antoi sen minulle vielä eläessään muutama vuosi sitten. Pohjassa on merkintä: ARABIA FINLAND HLA/RS. Pidän lautasta seinällä tällä hetkellä.




lauantai 23. marraskuuta 2013

Arabian Kilta-kastikekaadin

Tämän kaatimen äiti osti kotiimme 1950-luvun lopulla. Kaatimeen kuului oikea "korkkiaineesta" valmistettu korkki. Se ei ole enää tallessa. Korkeus on  n. 13 cm ja halkaisija n. 5 cm.Maljakkona tätä kaadinta aina pidettiin. Kilta-sarjan suunnitteli Kaj Franck.



Meille ostettiin myös Kilta-sarjan siniset, keltaiset ja tummanvihreät teekupit (kaksi kutakin väriä) lautasineen, mutta niistä ei taida olla enää tallessa kuin yksittäisiä lautasia ja nekin ovat menneet mökille.Lisäksi samoihin aikoihin meille ostettiin tämä kynttilänjalka. Mahtaakohan olla myös Kilta-sarjaa? Värinsä puolesta on.




perjantai 22. marraskuuta 2013

Arabian Pallo-pilkumi

Tämän kulhon sain anopiltani  hänen vielä eläessään 1990-luvun lopulla. Pohjassa on pieni kruunuleima. Korkeus on n. 11 cm ja halkaisija n. 23 cm. Pallo-kuvion suunnittelija on Raija  Uosikkinen. Tuotannossa Pallo-astiat olivat vuosina 1958-1965. Kuhoon tullut pieni hiushalkeama sisäpinnalle.

Kun anoppini oli vielä voimissaan, niin hänellä oli tapana keittää  mansikkakiisseli ja laittaa se tarjolle tästä kulhosta.




torstai 21. marraskuuta 2013

Arabian mokkakupit

Kymmenisen vuotta sitten osauduin naapurikunnassa erään kaupan edessä olevalle kirpputorille. Yhdellä myyjällä oli pöydällä kenkälaatikko, josta pilkotti kuusi mokkakuppiparia silkkipaperikääröissään. Myyjä lupasi kertoa kuppien historiasta, jos päätyisin ne ostamaan. Kupit kuuluivat yhden itsenäisyyssenaattorin perheeseen. Myyjällä oli näitä kaikkiaan 18 paria, joista hän oli valmis luopumaan näistä kuudesta. Kaupat teimme. Kupin vetoisuus on n. puolidesiä.



Minua kiinnostaisi, miltä vuodelta nämä ovat. Netin mukaan senaattori oli mennyt naimisiin toisen vaimonsa kanssa 1917, Leimojen perusteella olivat kakkosluokkaa, mitä suuresti ihmettelen, kun kultauksetkin ovat hienot.


keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Arabian turkoosi maitokannu

Tämän (luultavasti) FA-mallisen maitokannun sain anopiltani joskus 2000-luvun alussa. Pohjassa on vuosien 1949-1964 pieni kruunuleima. Korkeutta kannulla on n. 11 cm. Liekö tälle mallille suunnittelijaa?

Joillakin sivuilla FA-mallin sanotaan olevan Kaj Franckin. Tuo sama vaalea turkoosi oli tuohon aikaan käytössä myös kahvikupeissa. Meilläkin oli arkikuppeina Kesto/Maija-kupit. Niistä taitaa olla muutama lautanen tallella mökillä.




tiistai 19. marraskuuta 2013

Arabian sininen Maisema-kastikekaadin

Ennen vanhaan taidettiin kodeissa tehdä oikeaa kastikettakin useammin kuin nykyään, kun on oikein pitänyt valmistaa kastikekaatimia. Muistan, että kyllä tämä kaadin oli meilläkin käytössä pyhäisin tai kun oli vieraita. Tämän kaatimen pohjassa on kruunuleima 1949-1964. Tämä on peräisin 1950-luvulta. Tämän kaatimen toisella puolella siirtokuva on hieman ylempänä. Siksi pohjaan on laitettu myös 2 kakkoslaadun merkiksi. Yritin mitata lautasen halkaijaa leveyssuunnassa. Pituudeksi tuli n. 21 cm.



maanantai 18. marraskuuta 2013

Arabian purjevenekannu

Tämän kannun äitini oli ostanut vuonna 1951. Pohjassa on leima, jota Arabia käytti vuosina 1949-1964. Lisäksi massaan on kirjoitettu S-T 2.  Korkeus on n. 18 cm. Minusta nämä sinivalkoiset kannut ovat jotenkin tyylipuhtaita.


sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Arabian Kerä-kukkaruukku

Kerä-kukkaruukun on Richard Lindh suunnittellut vuonna 1964.  Kummitätini oli hankkinut ruukun melko pian sen jälkeen, kun muutti Helsingistä kotipitäjäänsä. Tämän ruukun pohjasta näkyy valmistusaika joulukuu 1970. Tädiltäni ruukku meni äidilleni ja edelleen minulle. Korkeus on n. 10 cm ja halkaisija on n. 13 cm.


Edit 29.9.2018

Tällä hetkellä ruukussa kasvaa kirjotähteä ja pari kaktusta.


lauantai 16. marraskuuta 2013

Arabian maitokannu vuodelta 1946

Aika harvoin olen nähnyt netissä tällaista kulmikasta puolen litran maitokannua. Pohjassa on piippuleima, joka oli käytössä Arabiassa 1932-1939. Äitini kertoi ostaneensa kannun Tampereelta heti naimisiin mentyään vuonna 1946. Lapsuudessani siinä pidettiin kahvimaitoa, joka oli otettu tinkimaitohinkin päältä. Kannun nokassa on pari nirhamaa.Massa on valkaisematonta. Sama kukkakuvio on toisellakin puolella.


Löytyiköhän tälle kukkakuviolle nimeä? Minusta kuvio muistuttaa hieman posliinikukkaa, vaikka oikeasti kukinnon pitäisi olla terttumainen.



perjantai 15. marraskuuta 2013

Iittalan Kuusi-sarjaa

Jorma Vennola suunnitteli Iittalalle Kuusi-sarjan vuonna 1980. Tuleva mieheni osti meille maljakon vuonna 1983. Vuosi on jäännyt mieleeni siksi, kun tuolloin muutimme omakotitaloon. Itse täydensin sarjaa sokerikolla, kermakolla ja tuikulla ihan saman vuoden lopulla.

Maljakko: korkeus 19 cm. leveys 14 cm, syvyys 7cm.


Tuikku: korkeus 7 cm, halkaisija 7,5 cm.


Sokerikko: korkeus 5.5 cm, halkaisija 10 cm.


Kermakko: korkeus  10 cm, halkaisija 5,5 cm.




torstai 14. marraskuuta 2013

Kumelan käsinmaalattu lasimaljakko

Tämä maljakko on vanhempieni häälahja. Korkeus on 22 cm ja halkaisija n. 8 cm. Valmistettu 1940-luvulla. Maljakko oli aina kirjakaapin päällä. Ihme kun ei särkynyt, vaikka siihen monesti kurotimme laittamaan milloin perennoja, milloin luonnonkukkia. Pieni rispu kyllä on tullut yläreunaan.




Mikähän lasitehdas valmisti tällaisia maljakoita? Kumelaa itse veikkaan.

Satuin löytämään käsinmaalattu lasimaljakko -kuvahaulla täältä yhden kohteen, jossa oli sama maalattu kuvio.  Valmistajaksi annettiin joko Kauklahden lasitehdas tai Kumela.

Edit 22.9.2014



Astiaparatiisin sivuilta löytyy lasimaljakoiden joukosta matalampi lasimaljakko, jossa on sama koristekuvio. Siellä valmistajaksi on laitettu Kumela.  Siksi rohkenen laittaa otsikkoon Kumela-nimen.

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Arabian pikkutaulut

Minulla on kaksi kappaletta Anita Rantanen-Siemersin suunnittelemia vuodenaikatauluja. Syystunnelmia-taulun sain työkavereiltani syntymäpäivälahjaksi vuonna 1986. Kesätunnelmia-taulun ostin itse kirpputorilta muutama vuosi takaperin. Kummassakin taulussa on Arabian nykyinen leima, joka on ollut käytössä vuodesta 1981 alkaen. Halkaisija kulmasta kulmaan on n. 13 cm.



tiistai 12. marraskuuta 2013

Riihimäen Lasin Sininen lasilautanen 1940-luvulta

Muuta en sitten tiedäkään tästä vanhasta lautasesta, kuin että se on kotimainen. Sen on vanhempani ostaneet tai saaneet häälahjaksi. Olen yrittänyt etsiä tietoa siitä, mutta laihoin tuloksin. Halkaisija on 22 cm.



Designlasi.comista löytyikin Sininen lasilautanen -haulla kysely samaisesta lautasesta. Siellä eräs käyttäjä arvioi lautasen olevan Riihimäen Lasi Oy:n valmistama.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Riihimäen Lasin Ludwig-pullalautaset

Riihimäen Lasin Ludwig-lasisarja tuli myyntiin vuonna 1939. On todennäköistä, että kummitätini osti nyt minulla olevat kuusi pullalautasta Helsingistä 1940-luvun lopulla tultuaan pääkaupunkiin töihin. Lautasten halkaisija on n. 15 cm. Kiekurakuviot ovat olleet tätini mieleen. En tiennyt, että äitini oli saanut nämä lautaset siskonsa kuoltua. Löytyivät äitini kaapeista. Vanhahtavat ja somat.







sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Arabian Metsästäjä-tuoppi

1950-luvulla silloisessa kotikaupungissa pidettiin markkinoita. Muistan kerran isäni ostaneen markkinoilta Metsästäjä-tuopin. Ei sitä koskaan juomamukina käytetty. Se oli usein äitini ompelukoneen lähellä ja siinä äitini piti saksia. Tässä kappaleessa ei ole pohjassa merkintöjä.


lauantai 9. marraskuuta 2013

Arabian ruusukahvikuppi

1950-luvulla meillä oli  kotona vieraskuppeina nämä ruusukupit. Alkujaan niitä oli kuusi kappaletta, mutta yksi pari on kokonaan rikkoutunut. Jäljellä on enää kolme kuppiparia ja kaksi lautasta. Kultaus on hieman jo kulunut. Minusta oli mukava, kun kupin silsällä oleva pikkuruusu rupesi näkymään kahvin vajetessa kupista. Posliini on niin ohutta, että se kuultaa läpi. Malli taitaa olla OB. Kupin takapuolella ei ole ruusukuviota.

Jos jostakin löytyisi kuppeja ja yksi lautanen, niin alkuperäinen kuppimäärä olisi jälleen kasassa.






Vuosien 1949 - 1964 vientileimaa käytettiin yleensä myös kotimaan tuotteille