perjantai 31. tammikuuta 2014

Swarovskin kristallibambi

Tämä kauris on pienimpiä aarteitani, jollei koruja lasketa mukaan. Minusta kauris on ollut aina kaikkein suloisin luonnonvarainen eläin. Tämän mieheni oli laittanut korvan taakse valitessaan minulle puolivuosisataislahjaa. Bambin säkäkorkeus n. 4,5 cm. Katselee yleensä maailmaa lasivitriinistä - eturivistä.





keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Iittalan Haraldin sarvi

Myönnän hairahtuneeni pahemman kerran, kun menin ostamaan  tällaisen olutlasin miehelleni joululahjaksi 1980-luvun puolivälissä. Sarven on suunnitellut Valto Kokko vuonna 1984. Turhake vie kaapissa paljon tilaa ja kaiken lisäksi sitä on hankala pestä. Korkeus on n. 23 cm. Pitää kesällä muistaa ottaa kaapista ja kokeilla, miltä maljakkokukat näyttäisivät tässä.




sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Iittalan Marcel-maljakko

Sain tämän maljakon siskoltani pari vuotta sitten. Hänelle oli tullut kaksi kappaletta näitä maljakoita syntymäpäivälahjaksi eri porukoilta vuonna 1997. Timo Sarpanevan suunnittelema Marcel-maljakko oli Iittalan tuotannossa vuosina 1992-1998. Maljakon korkeus on 19 cm ja halkaisija leveimmästä kohdasta 23 cm. Iitalan tarra on paikallaan, mutta signeerauksia ei ole tässä kappaleessa. Netistä olen löytänyt tiedon, että tämä maljakkomalli olisi suunniteltu Mäntyniemen avajaisiin.

Maljakko vaatii miltei sienen, jos siihen kukkia haluaa laittaa esille. Syvennykseen ei mahdu vettä kuin noin 5 cm:iin asti.




keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Hackmanin Polar-aterimet

Hackman valmisti Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia Polar-designaterimia vuosina 1964-1976. Meille  kuuden kappaleen setti ostettiin joskus 1960-luvun lopulla. Sitä ennen meillä käytettiin vanhoja Sorsakosken aterimia. Äiti käytti yksin jäätyään Sorsakosken aterimia uskollisesti arkikäytössä, joten Polar-setti on lähes uudenveroinen. Veitsen pituus on 21 cm (merkintänä HACKMAN FINLAND STAINLESS). Haarukan pituus on  19,5 cm (merkintänä HACKMAN FINLAND 18/8). Lusikan pituus on 16,5 cm (merkintänä HACKMAN FINLAND 18/8). Erityisesti veitsen muotoilu on erikoinen. Veitsen perusteella rupesinkin selvittämään tietoa setistä.


tiistai 21. tammikuuta 2014

Iittalan Marmora-maljakko

Tapio Wirkkalan suunnittelema Marmora-maljakko (3544) oli Iittalassa tuotannossa vuosina 1967-1983. Sain tämän maljakon perinnöksi anopiltani. Oli oikein kirjoittanut paperille, että majakon saan minä. Tämä taitaakin olla korkein minun lasimaljakoistani. Korkeutta on n. 27 cm. Signeerausta ei ole pohjassa. Iittalan tarrasta on vielä kuluneena yläreunassa.

 Anopille maljakko oli tullut tutun kautta. Tuttava oli saanut sen eläkkeellejäämislahjaksi 1980-luvun alussa.

Jouluna pidin maljakossa valosarjaa.


maanantai 20. tammikuuta 2014

Rörstrandin Eldorado-kulho


Tämän Rörstrandin koboltinsinisen Eldorado-kulhon pohjassa on VDN-leima, joita laitettiin esineisiin vuodesta 1967 alkaen. Olen erottavani leimasta myös tekstin Ungnsfast.  Pohjassa on myös numero 37 lähellä reunaa. Vaikka kuinka tämä on uuninkestävä, niin ei tämä kyllä ole koskaan ollut uunissa. Minusta tuntuu, että Helsingissä asuva tätini on ostanut tämän 1960-luvun lopulla hedelmävadiksi. Halkaisija on n. 18,5 cm ja korkeus on 6 cm. Äitini oli perinyt tämän siskoltaan. Nyt minä pidän siinä vuorostani sitrushedelmiä.



lauantai 18. tammikuuta 2014

Arabian Kilta-kahvikuppi

Kaj Franck suunnitteli Kilta-sarjan vuonna 1948. Tuotannossa sarja oli vuosina 1953-1975.

Lapsuuskotiin hankittiin neljä Kilta-kahvikuppia (tummansininen, tummanvihreä, keltainen ja musta) lautasineen 1950-luvun lopulla. Teekuppeina niitä käytettiin. .Perheemme oli nelihenkinen, joten jokaiselle oli oma nimikkokuppinsa. Niistä kupeista ei taida olla tallella kuin muutama aluslautanen ja yksi korvaton kuppi mökillä.

Vuonna 1971 vanhempani muuttivat paritaloon ja melko pian sen jälkeen he ostivat kuusi kappaletta mustia kuppipareja vanhojen Kilta-kuppien tilalle. Kupin halkaisija on n. 8,5 cm ja korkeus 6 cm. Aluslautasen halkaisija on 14 cm. Kupin pohjassa ei ole leimaa. Lautasen pohjassa on vuosina1971-1975 käytössä ollut kruunuleima, jossa lukee myös Wärtsilä. Leiman merkintä 11/73 saattaisi hyvinkin kertoa valmistuskuukauden ja -vuoden.  Kaikki kuusi kuppia on tallessa. Jotkut taitavat puhua teekupeista. Missä se kahvi- ja teekupin raja oikein kulkee.




perjantai 17. tammikuuta 2014

Iittalan Festivo-kynttilänjalat

Timo Sarpaneva suunnitteli Festivo-kynttilänjalat Iittalalle vuonna 1967. Kotiimme ostettiin yksi seitsensolmuinen jalka 1960-luvun lopulla. Se oli äitini tavaroissa liimattuna, mutta laitoimme sen kierrätystavaroiden joukkoon.

Äiti oli saanut nelisolmuisen jalan lahjaksi. Sen korkeus on 18 cm. Minulla oli ennestään kaksisolmuinen jalka, jonka anoppini osti meille joululahjaksi 1980-luvulla. Korkeus on 12 cm. Sille oli parikin, mutta yhden kerran se halkesi, kun kynttilä paloi liian matalaksi. Molempien pohjassa on TS-signeeraukset.





maanantai 13. tammikuuta 2014

Nuutajärven Rustica-lasikannu ja -lasit

Nuutajärvi valmisti vuosina 1963-1970 Kaj Franckin suunnittelemaa Rustica-lasisarjaa. Kotiimme ostetiin joskus 1960-luvulla mehusetiksi kannu ja kuusi lasia. Viinimarjapensaita kun oli omasta takaa tuolloin ja kannua tarvittiin mehun sekoittamista varten.  Koko setti on tallella. Myöhemmillä vuosikymmenillä näitä otetiin hyvin harvoin esille. 

Kannun korkeus on n. 14  cm ja halkaisija 10 cm. Lasin korkeus on n. 11,5 cm ja halkaisija 7 cm.



perjantai 10. tammikuuta 2014

Itä-saksalainen posliinikannu 1960-luvulta

Äiti osti tämän 1 litran kannun joskus 1960-luvun alkupuolella. En osaa oikein tulkita pohjan massassa olevia merkintöjä. Yritin kirjottaa ne paperille. Onko kannu edes kotimainen? Kukkien kasteluvettä äiti tässä seisotti.





Edit 23.1.2014
Saamani kommentin perusteella tuohon ylimmäksi  raapustelemani kirjain onkin R. Kannu on mitä todennäköisimmin tehty Itä-Saksassa Reichenbachin posliinitehtaassa. R-kirjain viittaa Reichenbachiin. VEB-lyhenne tulee saksankielisistä sanoista Volkseigener Betrieb (kansan omistama yritys).

Tämän linkin takaa löytyy tietoa tehtaan leimoista
http://www.porcelainmarksandmore.com/thuringia/reichenbach_1/00.php

torstai 9. tammikuuta 2014

Kupittaan Saven vati

Minun toinen äidinpuoleinen kummitätini M. antoi minulle tämän vadin joululahjaksi joskus 1960-luvun alussa.  Minulle jäi mieleen, että tätini puhui Muona-vadista. Oikeasti tämä taitaa kylllä olla Kupittaan Saven valmistama. Vati on kolmikulmainen. Halkaisija on n. 13 cm, Pohjassa on tumma pystyviiva ja L.

Tunnistatko mahdollisesti suunnittelijan?



maanantai 6. tammikuuta 2014

Iittalan Nappi-tuikkualusta

Täma Markku Salon suunnittelema tuikkualusta on äitini peruja. Halkaisija on n. 12 cm ja korkeus n. 2 cm.
Pakkauksessa väri on laitettu vaaleansiniseksi, mutta voisi tätä sanoa miltei turkoosinväriseksi.


lauantai 4. tammikuuta 2014

Arabia Finn Crystalin Apollo-kynttilätuikku

Ostin tämän tuikun joskus 1980-luvun loppupuolella. Tämän on suunnitellut Markku Salo vuonna 1985. Valmistaja on Arabia Finn Crystal. Korkeus on n. 5,5 cm ja halkaisija n. 11 cm.



perjantai 3. tammikuuta 2014

Kumelan Ilmari-malja

Kumelan tuotanossa Ilmari-malja oli 1930- ja 1940-luvulla. Nimensä malja on saanut Ilmari Kumelan mukaan. Vanhempani olivat ostaneet maljan joskus 1940-luvun lopulla häälahjaksi jollekin  pariskunnalle, mutta kun he eivät olleetkaan menneet häihin, niin tämä malja jäi heille. Tätä maljaa käytettiinkin sitten minun kastemaljana. Ja perinnettä jatkaen meidänkin poikamme kastajaisissa käytettiin tätä maljaa.

Lasi on rusehtava. Koristeena on kaksi kahden kukan kierrettä. Halkaisija on n. 20 cm.








Edit 14.5.2020

Nyt on koristekuvio saanut nimen; täältä Lasinkeräilijän blogista löytyi nimeksi Kumelan jääkukka.

torstai 2. tammikuuta 2014

Merilasin tuikkualusta

Merilasi valmisti vuosina 1982-1987 Tulivuori-tuikkualustoja. Alustan on suunnitellut Pertti Kallioinen. Leimassa lukee Merilasi Hand made in Finland. Tämä esine löytyi äitini kaapista. Koskaan hän ei  pitänyt alustaa edes esillä. Halkaisija on n. 26 cm.