keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Mäntsälän Lasiseppien lasivati

1980-luvun alussa synnyinkaupunkiini Savonlinnaan ruvettiin rakentamaan uutta tavarataloa. Ilmeisesti varoja tavaratalon rakentamiseen kerättiin myös siten, että asiakkaat saattoivat lunastaa tietyllä summalla lasisen vadin. Vanhempani varmaan olivat ajatelleet siskoani ja minua, kun olivat kerran hankkineet vatia kaksin kappalein. Minulla on nyt tämä kirkas vati, siskolleni meni punertavan värinen.Vadin reunassa on tarra, jossa lukee  Lasisepät Mäntsälä Handmade in Finland. Vadin halkaisija on n. 34 cm. Korkeus on  7 cm.Vadin sisäpohjassa lukee: Rakennamme yhdessä iso:n tavaratalon 1980-1981.

 Netistä olen löytänyt Mäntsälän Lasiseppien suunnittelijoista ainoastaan Pertti Kallioisen. Olisi mukava tietää, kuka tämän vadin suunnittelija on. Liekö myös PK?






sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Iittalan Tsaikka-lasit ja aluslautaset

1980-luvulla jokin kauppaketju järjesti kampanjan, jossa saattoi lunastaa itselleen Tsaikka-laseja, kun oli ostanut tietyn määrän joitakin teepaketteja. Minäkin ryhdyin keräämään laseja innolla. Kokonaista kolme lasia hopeanvärisine pidikkeineen sain hankituksi. Kun rupesi käymään niin, että lasit rupesivat rikkoutumaan siinä tahdissa, että uudet lasit piti ostaa tilalle, niin jätin keräämisen siihen. Taas näyttää yksi pidike olevan ilman lasia.

Pitihän laseille saada aluslautasetkin, niin kävin ne ostamassa erikseen. Niiden halkaisija on 15,5 cm.  Ilmeisesti niitä myytiin neljän kappaleen pakkauksissa, kun kerran sen verran niitä on kaapissa. Tsaikka-sarja on Timo Sarpanevan suunnittelema.





Edit 9.3.2019

Aluslautaset ovat päältäpäin sileitä. Juormut tuntuvat vain pohjapuolelta.





Jossakin olen nähnyt kirjoitettavan, että Sarpaneva olisi saanut inspiraation pidikkeiisiin vierailtuaan vetoketjutehtaassa. Sieltä hän oli saanut jätemateriiaalia, jota hän aluksi käyttänyt pidikkeiden teossa.

lauantai 22. helmikuuta 2014

Neuvostoliittolainen hiottu lasimaljakko

Vanhempani kävivät turistimatkalla Riiassa 1980-luvun alkupuolella. Sieltä he ostivat itselleen tämän lasimaljakon, jonkä yläreunassa on  Moskovassa pidettyjen 22. kesäolympialaisten tunnus.

Maljakossa on neljä sivua:: kaksi melko suoraa kirkasta lasia ja kaksi kaarevaa mattapintaista. Mattapintaiset on hiottu mielestäni todella kauniisti. Maljakon suurin halkaisija on 15 cm ja korkeus 20 cm.



tiistai 18. helmikuuta 2014

Humppilan Talonpoika- lasilautanen

Meille ostettiin tarjoilulautaseksi yksi ruskea lasilautanen 1970-luvun alkupuolella.  Halkaisija on n. 25 cm. Harvoin on ollut käytössä, kun on ihan naarmuton.

Edit 23.2.2015  Pidin tätä ensin Luna-lautasena, mutta saamani kommentin perusteella reunus on erilainen Luna-lautasissa.  Humppila on valmistanut Talonpoika-sarjan lautasia. Olisiko tämä sitten sitä sarjaa? Kyseisen sarjan suunnittelija on Kerttu Nurminen.Materiaalina valettu rakkolasi.




lauantai 15. helmikuuta 2014

Riihimäen Lasin mittakannu

1950-luvulla jokainen leipova perheenäiti hankki itselleen lasisen mittakannun. Niin teki meidänkin äiti.

Kannussa on annettu asteikot eri aineille joko grammoina tai desilitroina: vesi, sulavoi, siirappi, sokeri, vehnäjauho, mannaryyni, kauraryyni ja perunajauho. Puristelasia kun on, niin on melko painava. Kannun sisäpohjassa lukee: RIIHIMÄKI. Pat.hak.N 9015/47.

Kannun halkaisija on n. 10 cm ja korkeus n.14,5 cm.Vetoisuus on 1/2 litraa.


perjantai 14. helmikuuta 2014

Kumelan ruskea lasimalja

Tämän maljan suunnitteli Kumelalle Eino Wänni. Valmistuttaja on Heimo Koru. Halkaisija on n. 22 cm, korkeus n. 14.00. Esine on painava. Jalustan vanteessa on  24 karaatin kultaus. Pohjasta löytyvät signeeraukset.

Äitini sai tämän maljan lahjaksi siskoiltaan vuonna 1981. Olen hieman vierastanut tämän maljan massiivisuutta ja väriä. Kuvastanee aikakauttaan; lienee sen ajan tyypillinen lahja.





maanantai 10. helmikuuta 2014

Tampellan violetit kattausliinat 1960-luvulta

Moni muistaa, miten sisustukseen tuli voimakkaita värejä 1960-luvulla. Siskoni ja minä halusimme, että kotiin ostettaisiin värikkäät kattausliinat Tässä ne ovat -  neljä kappaletta Lena Rewellin suunnittelemia pellavaisia  liinoja. Tuntuivat silloin yleellisiltä. Löytyivät äitini liinakaapista taitettuina kahtia. Kunhan joskus on juhlan aihetta, niin pitää laittaa ne pöytään silitettyinä. Liinojen koko on n. 33 cm x 44 cm.





sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Arabian Retikka-kahvikuppi

Meille ostettiin kuusi paria keltaisia Retikka-kahvikuppeja 1970-luvun alussa. En aivan varmasti osaa sanoa, tarkoittaako aluslautasen leimassa oleva 9/70-merkintä syyskuuta 1970. Niistä tuli arkikupit. Aiemmat Maija-arkikuppimme  rupesivat menettämään korviaan, niin uudet piti saada. Olen tuonut mökiltä tämän ainokaisen parin, minkä katsoin ehjimmäksi. Taisi sinne jäädä muutama hieman lohjennut kuppikin. Aluslautaset ovat säilyneet paremmin. Pitää kesällä tehdä inventaario kuppikaapissa. Pannukahviajat tulevat mieleeni tätä kuppia katsellessani.

Retikka-kuvion on suunnitellut Hilkka-Liisa Ahola. Kupin EP-malli puolestaan on Greta-Lisa Jäderholmin suunnittelema. Kuppeja on valmistettu Arabiassa vuosina 1965-1970.





perjantai 7. helmikuuta 2014

Humppilan lasin Heiniä kainalossa-lasilautanen

Kaija Aarikka suunnitteli Humppilan lasille Heiniä kainalossa -lasilautassarjan, joka oli tuotannossa
vuosina 1974-1987. Äitini kaapista löytyi yksi tämän sarjan lasilautanen, jonka halkaisija on n. 21 cm.  Koskaan äiti ei sitä pitänyt esillä. Saattaa olla yhtä hyvin kummitätini peruja.


torstai 6. helmikuuta 2014

Iittalan Aalto-maljakko x 3

Alvar Aalto suunnitteli Aalto-maljakon vuonna 1936. Minulle näitä on kertynyt kolme kappaletta.

16 cm korkean maljakon sain häälahjaksi vanhemmilta ja siskon perheeltä. Sirpaleet tuovat onnea, mutta tuohan lasiin tullut reikäkin onnea. Niin ainakin toivon. Jostakin kumman syystä maljakkoon oli tullut reikä aivan pohjan tuntumaan. Harmitti tosi paljon, kun huomasin rikkoutumisen. Kyllä siinä leikkokukkia voi pitää, jos laittaa toisen maljakon sisälle.


Matalan pienen maljan sain siskoltani tuliaisena ruotsiinlaivalta. Siihen helppo tehdä pieniä kuuka-asetelmia. Suurempi malja lie halkaisijaltaan n. 38 cm. Sen sain 50-vuotislahjaksi työnantajalta vielä töissä ollessani. Kaikkien pohjassa on ALVAR AALTO -signeeraus. Isoimmassa on myös firman nimi.



keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Arabian Puna-ailakki-seinälautanen

Puna-ailakki-seinälautanen on Esteri Tomulan suunnittelema. Tuotannossa se oli 1988-1989. Lautasen halkaisija on 12 cm.  Tämän lautasen ostin äidille syntymäpäivälahjaksi vuonna 1996, kun hän täytti 75 vuotta.



sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Iittalan Mesi-maljakko

Tapio Wirkkala suunnitteli Iittalalle Mesi-maljakon (2774) vuonna 1966. Meille maljakko ostettiin joskus ennen 1970-lukua. Maljakon korkeus on 18 cm ja halkaisija on 8 cm (sekä pohjasta  että yläreunasta mitattuna). Äiti piti tässä mielellään leikkokukkia.

Maljakko on hieman hankala pestävä, koska  maljakon sisäpinta on epätasainen. Esimerkiksi mesipisarat keräävät likaa. Pumpulitupoilla ne saa  puhtaiksi.


Edited 7.7.2015  Mesi-maljakko käytössä.