tiistai 24. kesäkuuta 2014

Arabian Kilta-kahvikupit

Viime mökkikäynnillä astiakaapista löytyi pari kuppia. Nämä ovat niitä kuppeja, joita käytimme kotona teekuppeina 1950-luvun klopulla. Aiemmin taisin mainita, että lautasia saattaisi olla jäljellä ja yksi korvaton kuppi. Mutta itse asiassa vain nämä enää mökiltä löytyivät.



keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Karhulan lasiset pullalautaset

Nämä pienet lasiset aluslautaset olivat meillä 1950-luvulla pullalautasina. Jos sattui tulemaan yllätysvieraita, niin äiti paistoi pappilanhätävaroja ja päälle sai hakea mansikkahilloa kellarista. Pöytään laitettiin nämä lasilautaset.  Halkaisija näissä on n. 14 cm. Melko pienet ovat. Ja hyvin matalat. Saatttavat olla vaikka vanhempieni häälahjaksi saamat.


 


Olen tullut siihen tulokseen, että nämä olisivat Aino Aallon suunnittelemat ja Karhulan valmistamat. Viisi kappaletta niitä on vielä tallella mökillä.

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Riihimäen Lasin sitruspuristin

Arvaatteko, mitä tulee mieleeni, kun näen tämän lasisen sitruspuristimen? Hetkessä mennään 1960-luvulle. Äiti on tekemässä sitruunalla maustettua kakkua. Minun tehtävänä on nuolla taikinakulhosta  loput taikinat suihini. Toin tämän puristimen mökiltä kotiin.




maanantai 16. kesäkuuta 2014

Sorsakosken haarukat ja veitset

Sorsakosken aterimilla sitä lapsena syötiin.  Vanhempani nämä hankkivat ensi töikseen, kun menivät naimisiin 1946. Kohta näillä on ikää 70 vuotta. Olen vienyt mökille loputkin äidin käytössä olleet Sorsakosken Sarjan 6000 haarukat ja veitset. Haarukoita on tallessa yhdeksän kappaletta ja veitsiä on saman verran. Viisi kappaletta mökillä ja neljä kappaletta minulla kotona. Kotiin olen tuonut veitset sieniveitsiksi ja muutoinkin ne ovat teroitettuina käteviä huusholliveitsinä.

Lusikkatilanne pitää katsoa seuraavalla mökkireissulla. Muistaakseni ne olivat kooltaan hirveän suuria. Ainakin nykymittapuun mukaan.




Edit 26.10.2018

Viime kesänä löysin mökiltä lusikkalaatikosta pienen leikkelehaarukan, jonka pituus on reilu 13,5 cm. Muistan käyttäneeni sitä ennen vanhaan ensihaarukkana. Kai se oli jonkinlainen leikkelehaarukka. Varressa on merkintä SORSAKOSKI R. 




sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Riihimäen Lasin Kehrä-jälkiruokamaljat

Mökiltä löytyi lisää Kehrä-sarjaa. Viisi jälkiruokamaljaa oli hyllyssä. Kulhon halkaisija on n. 13,5 cm. Suunnittelija on Nanny Still. 

Aiempi Kehrä-postaus on täällä.


 



lauantai 14. kesäkuuta 2014

Riihimäen Lasin "Oikeat Maitolasit"

Anders Färdig suunnitteli Riihimäen Lasille nämä 3 dl:n vetoiset juomalasit vuonna 1990. Tällaisia vihertäviä laseja löytyi neljä kappaletta anoppini tavaroista vuonna 2008. Veimme ne mökille käyttölaseiksi. Sopivat mielestäni hyvin mökkikäyttöön.. Lasin korkeus on n. 13 cm. Joidenkin tietojen mukaan Arla olisi tilannut tämän mallin.







Edit 15.12.2018

Aikansa kun odottaa, niin laseista tulee uutta tietoa. Näitä laseja on markkinoitu "Oikeina Maitolaseina". Itse asiassa tätä lasimallia on aluksi markkinoitu Ruotsin markkinoille jo 1980-luvulla.

http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2018/12/oikea-maitolasi.html

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Mallasjuoman Lahtikko

Sieltä se löytyi mökiltä puukatoksesta, niin kuin muistelinkin - lahtelaisen Mallasjuoman Lahtikko, 12-paikkainen olutkori. Niitä tehtiin vuosina 1978-1989. Kyllä se varmaan löysi tiensä mökille ihan 1970-luvun lopulla. Mitähän tälle tekisi?




torstai 12. kesäkuuta 2014

Arabian Pekka-lautaset

Muistan, että meillä kuten varmaan monessa muussakin kodissa syötiin 1950-luvulla Pekka-lautasilta. 1970-luvulla kun vanhempani rakensivat mökin, kaikki jäljellä olevat lautaset päätyivät mökille. Syviä lautasia (halkaisija 24 cm) on neljä kappaletta ja matalia (halkaisija 21,5 cm) on kolme kappaletta. Pari matalista on pohjaväriltään tummempia kuin miltei käyttämätön kolmas lautanen. Pekka-lautaset ovat olleet varmaankin ensimmäinen hankinta, kun äiti ja isä ovat menneet naimisiin vuonna 1946.

Reunuskuvio kuultaa läpi, kun tarkastelee lautasta pohjapuolelta. 

Hämärästi muistan, että meillä oli Pekka-kahvikuppejakin. Muistan syöneeni niistä lasten herkkua  - pullasoppaa. Minä pidin enemmän teehen sekoitetusta pullamössöstä.






keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Alumiiniset mitta-astiat

Mökiltä löytyivät nämä kolme alumiinista mitta-astiaa: litran mitta, desinmitta ja ilmeisesti 2/3 desiä vetävä mitta. Ilmeisesti 1940-luvun emännät tarvitsivat pikkuruisenkin mitan. Ne on hankittu vanhempieni huusholliin, kun menivät naimisiin vuonna 1946. Litran mitassa on kruunaus vuodelta 1941. Pienissä mitoissa ei ollut mitään merkintöjä.


tiistai 10. kesäkuuta 2014

Isomummon katajainen lihatiinu

Mökkireissulla kaivoin varastosta esiin todella vanhan esineen, jonka äitini kertoi olevan hänen oman mummonsa lihatiinu. Siis sellainen pieni saavi. Katajan tuoksu tulee esiin, vaikka suolaisia lihoja siinä on pidetty. Muistaakseni tiinuun kuuluu kansikin. Pikaisella silmäyksellä en löytänyt siitä naulankantoja Pitää vielä etsiä sekin. Äitini sanoi aikoinaan, että esine on tosi vanha. Jos oikein muistan, niin isomummon isä oli teettänyt sen tyttärelleen. Jos niin on, niin siinä tapauksessa se voisi olla peräisin vaikkapa 1880-luvulta.Pitää yrittää kysyä äitini 90-vuotiaalta siskolta, josko hän muistaisi tiinun ikää tarkemmin. Mittoja en muistanut ottaa tästä tiinusta tällä reissulla.




Hiski-tietokannasta sain etsityksi tiedon, että äitini mummo ja näin ollen minun isomummo Hilda Carolina oli syntynyt Juvan Vehmaalla torpparin tyttärenä 1.11.1862. Isomummoni kuoli alkuvuodesta 1943. Alla oleva valokuvasuurennos Hilda Carolinasta on teetetty vuonna 1937 otetusta valokuvasta.

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Arabian Karelia-kahvikuppi

Mallin on suunnitellut Anja Jaatinen-Winquist. Pohjan leima kertoo mallin olleen tuotannossa vuosina 1975-1981. Muistelen, että vanhempani ostivat kuusi kuppiparia joskus 1970-luvulla arkikupeikseen asuessaan paritalossa. Purin ne juuri matkalaukusta, jossa ne olivat vuoden verran paketoituna. Ehkä voisinkin ruveta itse pitämään niitä vaihteeksi arkikuppeina omassa taloudessani. Värikkäillä lautasliinoilla voi kattausta piristää, jos vieraskuppeina niitä joskus käyttäisin. Kupit on maalattu käsin joidenkin tietojen mukaan.