lauantai 28. helmikuuta 2015

Turun Kristallin riippuvalaisin

Kun pari vuotta sitten tyhjensimme äitimme asuntoa, niin äidin sisko sanoi katossa roikkuvaa valaisinta katsellessaan, että "tuota ei sua jättee tänne". Tädin kommentista ymmärsin, että valaisin oli maksanut aikoinaan paljon, kun kummitätini sen oli hankkinut luultavasti 1970-luvulla . Ei se olisikaan jäänyt kattoon, mutta jouduimme odottelemaan huoltomiehen tikkaita, jotta kattoon yletyttäisiin. Kysessä oli kummitädiltäni äidille periytynyt Turun Kristallin valmistama Round-mallinen kristallivalaisin. .

Valaisimen halkaisija on n. 43 cm. Siinä on paikka kahdeksalle lampulle. Kristalliketjuja roikkuu neljässä ringissä.  Ja yläpuolella on ikäänkuin sellainen "suikulähteenmuotoinen" osa, josta roikkuu myös kristalleja. Pariuloimman ringin ketjua pitäisi käyttää korjattavana, koska metallikoukut olivat irrooneet kristalliketjusta.  Nyt valaisin roikkuu meillä makuuhuoneen katossa.







tiistai 24. helmikuuta 2015

Sorsakosken pikkukauha

Tämä pikkukauha on peräisin äitini keittiöstä. Se on ostettu varmaan äidin ja isän huusholliin 1940-luvun lopulla. Jotenkin yhdistän tämän kauhan maitokiisseliin tai ruskeaan kastikkeeseen. Pituus on n. 16 cm. Leimassa lukee SORSAKOSKI R. Muistelen, että mökillä olisi vielä Sorsakosken valmistama iso kauha.







torstai 19. helmikuuta 2015

Neuvostoliittolainen lasinen suola-astia ja hopea lusikka

Anoppini hoiti 1970-luvun vaihteessa mieheni vanhimman veljen tyttöjä. Kiitokseksi lastenhoidosta hän sai  matkan Sotshiin. Sieltä anoppini toi meille matkamuistona lasisen suola-astian ja hopealusikan. Meillä ei ole ollut tapana lisätä ylimääräistä suolaa ruokaan, joten astia on ollut hyllyn perillä.

Suola-astian sisähalkaisija on 3 cm. Leveimmältä kohdalta halkaisija on n. 5 cm.

Lusikassa on merkintä  ЧЛЮ  875. Numeron edessä on 5-sakarainen tähti. Lusikan varressa olevat siniset ja punaiset täplät vaikuttavat emaloiduilta. Kirjainlyhenne viitannee Leningradissa toimineeseen kello- ja korutehtaaseen. Lusikan pituus on 5 cm.




maanantai 9. helmikuuta 2015

Lisää Hackmanin Polaria

Hackmanin Polar-aterimista olen kirjoittanut aiemmin täällä. Viime vuonna huomasin kerran lähetyskirpputorin lasivitriinissä lukkojen takana neljä kahvilusikkaa ja pari pientä haarukkaa. Tunnistin ne Polariksi varsien suipon mallin takia.  Asian varmisti myyjä. Sekä lusikan että haarukan pituus on n. 12 cm. Varressa on Hackmanin leimat. Tarkkaa hintaa en muista. Kympillä maksoin, mutta sain euroja kyllä takaisinkin.