tiistai 21. heinäkuuta 2015

Arabian Emalia Armas -piirakkavuoka

Iloista emalia -kirjaa selatessani tuli vastaan jälleen vanha tuttava. Arabian tuotantoon tuli vuonna 1980 neliosainen uunivuokasarja, josta minulla on pyöreä teräsemaloitu ruskeasävyinen Emalia Armas -piirakkavuoka. Suunnittelija on Heikki Orvola. Halkaisija on n. 26,5 cm ja korkeus n. 3,5 cm.

Sain oman vuokani joululahjaksi äidiltäni joskus ihan 1980-luvun alkuvuosina. Asuin silloin Töölössä. Koska meillä oli kaasuhella, en juurikaan tehnyt uuniruokia. Siksi vuokakin jäi vähälle käytölle ja unohtui vuosikymmeniksi kaappiin. Ei ole yhtään käytönjälkiä. Nyt kun mustikat alkavat kypsyä, niin pitää muistaa ottaa vuoka käyttöön.

Minulla on lisäksi samaa sävyä oleva suorakaiteenmuotoinen pienehkö vuoka ja levysuojus. Eivätpä nekään ole käytössä kuluneet. Nekin ovat äitini minulle ostamia.




perjantai 10. heinäkuuta 2015

Riihimäen Lasin Kirsi-juomalasit ja tuntemattomia laseja

Mökin kuppikaapista löytyi kaksi kappaletta Nanny Stillin 1970-luvulla suunnittelemia Kirsi-juomalaseja.  Tuntuivat niin käteen sopivilta, että päätin hankkia niitä lisää, jos jostakin tulee vastaan. Lasien alkuperästä minulla ei ole tietoa. Oheisissa kuvissa lasit tiskissä.



 Samalla tiskasin pari kaapin perukoilta löytynyttä sinistä lasia. Mitäköhän nämä ovat miehiään ja mistä ovat tulleet?


Edit 18.5.2016

Viola-juustolaseiksi nämä on eräs kommentoija tunnistanut. Olin unohtanut laittaa tämän tiedon tekstin puolelle. Kiitos tiedosta!

torstai 9. heinäkuuta 2015

Wärtsilän Wihtori-kattila 1970-luvulta

Silmäillessäni Iloista emalia - kirjassa esiteltyä Wihtori-kattilaa keväällä muistin, että minullahan on itse asiassa ollut tuollainen kattila. No nyt kun kävin mökillä, niin sieltähän kattila löytyi kattilakaapista.  Olin ostanut sen joskus 1970-luvun lopulla. En muista yhtään. miksi en halunnut sitä silloin käyttää, vain sen mökille. 

Kattilan suunnittelija on Heikki Orvola. Minun kattilani korkeus on n. 10 cm ja halkaisija n. 19 cm. Pohjan erikoisrakenteen takia kattila on painava.

Nyt toin "hörökorvaisen" Wihtorini mökiltä kotiin. Yhden kerran jo olen siinä keittänyt perunoita.