maanantai 16. kesäkuuta 2014

Sorsakosken haarukat ja veitset

Sorsakosken aterimilla sitä lapsena syötiin.  Vanhempani nämä hankkivat ensi töikseen, kun menivät naimisiin 1946. Kohta näillä on ikää 70 vuotta. Olen vienyt mökille loputkin äidin käytössä olleet Sorsakosken Sarjan 6000 haarukat ja veitset. Haarukoita on tallessa yhdeksän kappaletta ja veitsiä on saman verran. Viisi kappaletta mökillä ja neljä kappaletta minulla kotona. Kotiin olen tuonut veitset sieniveitsiksi ja muutoinkin ne ovat teroitettuina käteviä huusholliveitsinä.

Lusikkatilanne pitää katsoa seuraavalla mökkireissulla. Muistaakseni ne olivat kooltaan hirveän suuria. Ainakin nykymittapuun mukaan.
Edit 26.10.2018

Viime kesänä löysin mökiltä lusikkalaatikosta pienen leikkelehaarukan, jonka pituus on reilu 13,5 cm. Muistan käyttäneeni sitä ennen vanhaan ensihaarukkana. Kai se oli jonkinlainen leikkelehaarukka. Varressa on merkintä SORSAKOSKI R. 
4 kommenttia:

 1. Olen katsellut näitä Sorsakoskia nyt tovin ja huomannut, että haarukoiden piikit tuntuvat vaihtelevan pitkistä ja siroista vähän (ehkä?) lyhyempiin ja karkeampaan muotoiluun. Osaatko sanoa onko kyseessä vain erot valmistuserän välillä vai ihan malliero (näitä kun näkyy löytyvän Fiskarsin leimoillakin)?

  Esimerkiksi kuvasi haarukoista ensimmäinen vasemmalta näyttää vähän karkeammalta kuin vieressä oleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa vastata kysymykseesi. Pitääpä tutkia näitä ensi kesänä tarkemmin mökillä. Jotkut piikit saattavat sojottaa, kun haarukoiden avulla taidettiin avata lasipurkkeja, jos purkinavaajia ei ollut lähettyvillä.

   Poista
 2. Hei. Löysin tänne kun hain tietoa ikivanhasta sokerikosta. No en löytänyt, mutta täällä on monta muuta kiinnostavaa vanhaa esinettä.
  Meillä on ollut lapsesta asti nämä veitset ja haarukat. Piikit ovat todella aika pitkät. Sitten on ostettu vähän uudempaa sarjaa ja uudemmassa haarukasa on todella piikit vähän lyhyemmät, eivätkä niin terävät. Veitsikin on vähän lyhempi.
  Sitten on vielä se sarja jossa on mustat päät, olisko luuta , vai oisko jo silloin ollut muovia? Veitsessä lukee Fiskars ja haarukan piikin ovat todella pitkät ja terävät :)

  VastaaPoista
 3. Jossakin kyläpaikassa muistan syöneeni "luupäisillä" aterimilla, mutta meille ei niitä koskaan kulkeutunut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen!