perjantai 2. marraskuuta 2018

Vanha kudottu pöytäliina

Kun  katson postausteni historiaa, huomaan, että tänään voin viettää blogin 5-vuotispäivää. En olisi arvannut, että postuksiani on käyty klikkaamassa tasaiseen tahtiin lähes 121 000 kertaa, vaikka blogini on viettänyt välillä hiljaiseloakin. Kiitos mielenkiinnosta!

Laitoin päivän kunniaksi pyöreälle sohvapöydälle vanhan juhlaliinan. Liina laitettiin ennen vanhaan 1950-luvulla neliskanttiselle ruokapöydälle, kun oli tulossa harvinaisia vieraita. Koskaan en tullut kysyneeksi äidiltäni, mistä liina on peräisin. Nyt se on myöhäistä. Ainoastaan kaksi äitini siskoa saattaisi muistaa jotakin. Liina voi olla hyvinkin vanhempieni häälahja vuodelta 1946.


Liina on ommeltu kahdesta noin 60 cm leveästä kaistaleesta. Sauma on onnistuttu laittamaan ihan huomaattomaksi. Kuviot jatkuvat sauman kahtapuolen oikein. Liinan on lähes neliskanttinen  120 cm x 120 cm.


Ruskea kude on hieman kiiltävä. Joskus muistan tätieni sanoneen, ettei heillä kotona kudottu kiiltävistä kuteista. Siksi on luultavaa, että se on kudottu jossakin kutomossa. Liina on tukeva ja pysyy hyvin kuosissaan. 
Edit 8.11.2018 

Ennen vanhaan maalla ei ollut tavatonta, että puoliso löytyi naapuritalosta. Enonikin löysi puolison naapurista vajaan kilometrin päästä. Eilen puhelimessa yksi elossa olevista tädeistäni arveli, että tämä liina voisi olla enoni anopin kutoma. Saman tien lähetin sähköpostia kuvaliitteineen enoni tyttärelle - siis serkulleni. Hän vastasi heti, että kudontamalli on tuttu. Heiltä löytyy tuolla mallilla  kudottuja liinoja. 

Liinan alkuperä ratkesikin nopeasti. Liinan on  teettänyt korvausta vastaan mummoni vanhempieni häälahjaksi. Tämän vahvisti 9.12.2018 toinen tätini, joka on erittäin hyvämuistinen.


4 kommenttia:

 1. Todella kaunis liina. Lapsuuskodissani meillä oli aikoinaan pellavaiset, hyvin kauniit ja vähän samantyyppisellä kuviolla olevat suorakaiteen muotoiset juhlaliinat. Äitini oli kudotuttanut liinat ja ne olivat myös kahdesta kappaleesta tosi taitavasti ja huomaamattomasti yhdistetty.
  Onnittelut viisivuotiaalle blogillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen tätini kertoi, että sodan jälkeen oli ollut pula langoista. Hän puhui puolipellavaliinoista. Liekö tässäkin liinassa tuo kiiltävä ruskeä lanka puuvillainen?

   Poista
 2. Hienoja vanhoja esineitäja liinoja, tuo liina on jotenkin tuttu, olen jossain nähnyt samanlaisen,ehkä työpaikallani.Sininen pannu on kaunis ja nuo kukkaruukut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ihan varmasti entisaikaankin kudontamallit siirtyivät kutojilta toisille jotakin kautta vaikkei somesta tiedetty mitään.

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen!