perjantai 7. syyskuuta 2018

Neuvostoliittolainen suola-astia

Kolmisen vuotta sitten olin apuna tyhjentämässä naapuritaloa, kun iäkäs naapurimme muutti palvelutaloon. Kaikki, mitä kiinteistöön oli kertynyt vuosikymmenten aikana ja mitä perilliset eivät halunneet säilyttää, piti hävittää. Kirjahyllyn päältä näkymättömistä löytyi tumma mötikkä, jonka tytär heitti metallikeräykseen menevien tavaroiden joukkoon.  Otin  mötikän itselleni, koska esine kuului osittain lasikeräykseenkin. En tullut kuvanneeksi esinettä tuossa vaiheessa. Mötikältä se tuntui, kun oli pieneksi esineeksi painava.

Kotiin tultuani tutkin esinettä hetken. Sain lasin irti metallikehyksestä pohjasta naputtelemalla. Esine rupesi näyttämään suola-astialta. Laitoin metallikehyksen kuumaan veteen, johon olin lisännyt suolaa, soodaa ja alumiinifoliota. Tummuus rupesi irtoamaan silmissä.  Mötikästä sukeutui pieni kaunotar, jota olen pitänyt sormusrasiana. Kehys on kolmijalkainen. Metalliin on upotettu punaisia ja valkoisia emalipaloja. Paksun lasikupin ulkohalkaisija on n. 4 cm, Koko esineen korkeus on n. 3.5 cm.





Muistin, että talon isäntäväellä oli tuttuja Virossa 1960-luvulta alkaen. Vierailuja oli ollut molemmin puolin. Suola-astia oli joko itse ostettu ja tai Virosta lahjaksi saatu.



Colonka "suola-astia" -hakusanalla netistä rupesi heti löytymään tietoa. Metallikehyksen pohjassa olevan JUMMET-merkinnän JU-kirjain alussa osoittaa esineen olevan "juvelir", ensimäinen M kertoo valmistuspaikaksi Moskovan  ja loppuosan MET kertoo kyseessä olevan metalli. JU-kirjaimen edessä on joko numero 2 tai 7. Perässä näyttää olevan vielä silloinen hinta 43 ruplaa 30 kopeekkaa. Netin myyntiesittelyissä metalliksi on laitettu Melhior "alpakka".

Yhdestä netissä olleesta ilmoituksesta löytyi oikein vastaavan tuotteen alkuperäispakkaus, jossa luki, että settiin kuului myös pieni lusikka. Jossakin ilmoituksessa astiaa kaupattiin kaviaariastiana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi jo etukäteen!