maanantai 10. syyskuuta 2018

Taidevedos Santeri Salokiven öljyvärityöstä "Soutelija"

Viime keväänä uutisoitiin, että jostakin varastosta oli löydetty noin 70 kehystämätöntä öljyvärityötä, jotka oli maalannut suomalainen taitelija Santeri Salokivi (s. 1886 - k. 1940). Työt ovat  impressionisvaikutteisia.

Siitä tulikin mieleeni, että minun varastossani on vanha taidevedos yhdestä hänen öljyvärityöstä. Moni on nimittänyt taulua Soutelijaksi. Vuosiluku on huonosti näkyvissä. Vedoksen värisävyt eivät ole muuttuneet vuosikymmenten aikana.


Vanhempani olivat ostaneet vedoksen 1950-luvulla.  Meidän taulussa oli aikaisemmin leveät harmaanruskeat puukehykset. En muista, miksi isäni oli  vaihtanut vedoksen ohuisiin kehyksiin. Lienevätkö kehykset halkeilleet? Nyt se on lasin alla. Sitä en muista, oliko aiemminkin. Vedoksen koko on n. 30 cm x 35 cm.

Saattoi olla, että vedoksia myytiin markkinoilla, koska muistan nähneeni samaa taulua muidenkin kodeissa. Taulu kävi kaupaksi, koska maisema oli ollut itäisessä Suomessakin asuvan mieleen.

Edit 14.9.2018

Satuin netistä löytämään Maria Ekman-Kolarin koostaman Youtube-videon Santeri Salokivestä. Kohdassa 9:36 vilahtaa lähdemaalaus. Ilmeisesti tämä minulla oleva vedos on tekovaiheessa kierrähtänyt ympäri ikään kuin peilikuvaksi. Alkuperäisessä valoisassa maalauksessa rantamaja on oikealla. Videon mukaan taulu on maalattu 1930-luvun puolivälissä Ahvenanmaalla. Kyllä näitä mantereellakin myytiin. Maisema muistutti järvenrantamaisemaa. Oliko sisämaassa tuollaisia rantamajoja, onkin asia erikseen?



3 kommenttia:

  1. Anonyymi2/5/23 19:29

    Hei. Selvisikö vedoksen arvo tai historia ?
    Minulla on sama vedos alkuperäisissä kehyksissä ja värit ovat todella hyvin säilyneet ja kauniit. T. Virpi

    VastaaPoista
  2. Minulla myös sama, talas vasemmalla ehkä vedokset tehtiin kaikki peilikuvina erottamaan aito . Talas on/oli veneiden säilytyspaikka sekä verkkojen.
    Onko tälle jotain arvoa? Minulla ne alkuperäiset kehykset.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen!