keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Vanha kahvimylly

Tämä on ensimmäinen käsikäyttöinen kodinkone, jota olen saanut käyttää ihan itse. 1950-luvulla tällainen esine taisi olla kaikissa kodeissa. Kaupasta ostettiin paahdettuja kahvinpapuja, jotka sitten jauhettiin myllyllä ennen kuin porokahvia käytiin keittämään. Muistan, kuinka istuin lattialla mylly polvien välissä. Joskus mylly nipisti  paljasta ihoa, jos liian kiivaasti pyöritti kampea ja mylly lähti liikkeelle.

 Hämärästi muistan, kuinka sekatavarakaupoissa tuoksui jauhetulle kahville ja sipuliteemakkaralle. Ilmeisesti sen ajan "kiireisille" ihmisillä oli mahdollisuus jauhattaa kahvinpavut jo kaupassa.Kahvipaketeissa oli keräilykortteja. Joonas-kortteja muistan keränneeni, mutta niitä ei ole enää tallessa.

Mylly löytyi viime keväänä äitimme kellarista, kun hänen asuntoaan tyhjensimme. Tämän vanhempani ovat ostaneet ensimmäiseen kotiinsa tai saivat mahdollisesti jo häälahjaksi.  En ehtinyt tätä äidiltäni kysyä. Mitään valmistajan leimaa ei tässä myllyssä ole. Tapaan ensi viikonloppuna neljä tätiäni, niin pitääkin heiltä kysyä yhtä ja toista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi jo etukäteen!